Tillverkningsmetoder

– Flaskor, dunkar och burkar.

Formblåsning

Vid formblåsning matas plastgranulat in i ett rör med en invändig skruv som trycker fram plasten i röret. Röret är uppvärmt och värmen och bearbetningen gör att plasten blir till en mjuk deg. Om man vill ha en färgad produkt tillsätts pigment.

 

Den mjuka plasten pressas ut genom en ringformad spalt och bildar en ”slang”. Denna förs över till en form som invändigt har ett hålrum som liknar den förpackning man vill göra. Med hjälp av tryckluft blåses slangen upp tills den ligger an mot hålrummets väggar. Formen är vattenkyld och plasten stelnar när den trycks mot metallen.

 

Formen delas därefter i två delar och den färdiga förpackningen kan plockas ut.

 

Vi använder formblåsning för tillverkning av flaskor, dunkar och burkar.

Sträckformblåsning

Flaskor och burkar av pet tillverkas med hjälp av sträckformblåsning. I en integrerad maskin formsprutas först preformar. Innan de svalnat sätts de in i en form med ett invändigt hålrum.

 

En metallstång trycks in genom mynningen och förlänger sedan preformen genom att trycka i botten. Samtidigt blåses preformen upp med tryckluft. På ett ögonblick har preformen vuxit från ett ”provrör” till en färdig flaska eller burk. Formen är kyld med kallt vatten och efter några sekunder kan den öppnas och en färdig förpackning plockas ut.

 

Vi gör pet-förpackningar i form av flaskor och burkar.

Screentryckning

När vi dekorerar förpackningar använder vi screentryck. Man gör då tunna dukar som släpper igenom färg på just de ställen där man vill har tryck.

 

Dukarna spänns upp i ramar och monteras i tryckmaskinen. Förpackningarna matas genom tryckmaskinen som har fyra stationer efter varandra. Det betyder att upp till fyra olika färger kan tryckas, och det ger stora möjligheter till variation och mycket gott resultat.

 

Vi dekorerar många typer av runda förpackningar, burkar, flaskor, tuber, mm.